KLIK

DOKTOR ICU TAK BUAT KERJA? | HANA HADZRAMI

SUMBER FB HANA HADZRAMI


-------------



DOKTOR ICU TAK BUAT KERJA?

Terbaru kisah seorang pesakit keracunan makanan yang terlantar di ICU viral dikatakan DOKTOR TAK MERAWAT SELAMA 3 HARI, lalu anggota badannya biru-biru.

Pakcik kepada pesakit ini mengatakan bahawa pesakit terlantar di ICU tanpa doktor berbuat apa-apa.

Tak merawat, tak berbuat apa-apa.
Tak merawat, tak berbuat apa-apa.
Tak merawat, tak berbuat apa-apa.

****

Jika dilihat pada skrin monitor di situ, jelas kelihatan tanda vital pesakit, walaupun masih dalam keadaan kritikal dengan degupan jantung yang laju; namun tekanan darah dan pernafasan pesakit adalah stabil.

****

Pesakit yang masuk ke ICU bukanlah seperti anda dan saya yang boleh berbual-bual, boleh bergurau-gurau, boleh main henpon.

Mereka sakit teruk sehingga jantung tak mampu menanggung beban mengepam darah ke seluruh organ badan (shock akibat kehilangan cecair tubuh atau jangkitan kuman yang teruk dan sebagainya). Keadaan ini menyebabkan kesemua organ lain mulai shut down satu persatu.

Maksudnya paru-paru dah tak mampu bernafas, buah pinggang tak mampu berfungsi, otak semakin kurang tahap kesedaran.

Pendek kata; mereka ini jika dibiarkan di rumah tanpa berbuat apa-apa; sunnatullahnya akan cacat kekal jika bernasib baik, atau meninggal dunia jika tak bernasib baik.

****

Tapi anda semua lihat sendiri di skrin monitor, bagaimana tanda vital pesakit masih bertahan?

Bertahan secara magik ke?

Semua itu sebab ada doktor dan jururawat yang siang malam gigih berbuat sesuatu untuk pulihkan kembali semua fungsi organ tubuh.

****

Ada banyak perkara yang doktor perlu lakukan untuk pulihkan fungsi organ pesakit tenat di ICU.

Jika:
🔹Jantung lemah: Kami sokong dengan bantuan pernafasan, cecair IV dan juga ubat vasopressor/ inotropik
🔹Pernafasan lemah: Kami bantu masukkan oksigen ke tisu badan melalui mesin bantuan hayat (life support machine)
🔹Buah pinggang tak berfungsi: Kami lakukan dialysis
🔹Tekanan darah rendah: Kami rawat menurut punca. Jika disebabkan jangkitan kuman, kami berikan IV antibiotik dos tinggi dan sokong dengan vasopressor. Jika disebabkan kehilangan darah, kami masukkan darah.

****

Itu semua adalah kerja asas kami di ICU. Tapi sebenarnya kami lakukan lebih banyak lagi. Antaranya ialah:

🔸Pemakanan melalui tiub
🔸Kawalan kesakitan melalui ubatan analgesia.
🔸Ubat penenang bagi keselesaan pesakit sewaktu dirawat.
🔸Pencegahan darah beku, dimana pesakit ICU yang terlantar mudah terkena.
🔸Memastikan pengaliran darah ke otak lancar dan mencegah asid perut masuk ke paru-paru dengan head elevation.
🔸Mencegah stress ulcer dalam perut
🔸Mengawal gula dalam darah supaya tak terlalu rendah atau terlalu tinggi.
🔸Pencegahan luka belakang akibat tekanan (pressure sore) dengan ubah iringan badan 2 jam sekali.

Kesemua ini penting untuk menyokong fungsi tubuh sehinggalah ianya pulih sendiri. Jika dibiarkan maka organ tubuh akan gagal satu persatu hingga membawa kepada kematian.

****

Tugas-tugas ini dilakukan oleh doktor dan staf ICU. Jika bukan kami yang buat, anda ingat siapa yang buat? Keluarga pesakit ke?

Cebok berak pun berkira, inikan pula nak buat yang lain-lain tu.

****

Saya memang sensitif jika staf ICU dituduh tak buat kerja. Kerana saya tahu mereka bukan saja telah memberikan komitmen 100%, malah 150%; termasuk melakukan tugas di luar skop kerja mereka.

Berapa ramai staf ICU yang jatuh sakit akibat penyakit kronik disebabkan tak sempat nak pergi temujanji doktor?

Berapa ramai staf ICU yang abaikan mak bapak dan anak sendiri yang sakit sebab tak dapat cari pengganti?

****

Usah sewenang menuduh doktor dan staf ICU tak buat kerja.

Kalau kami suruh bawa balik pesakit ke rumah baca Yasin, atau kami biarkan pesakit tergolek keseorangan di koridor hospital; itu baru betul kami tak buat kerja.

****

Tambahan:
Kaki dan tangan kebiruan pada pesakit septic shock adalah komplikasi akibat septic microemboli dan mungkin juga kesan sampingan ubat vasopressor dos tinggi untuk menyokong tekanan darah. Ini menunjukkan pesakit ini sangat kritikal.

Tak kira sumber jangkitan kuman daripada mana, septic microemboli boleh merebak samada ke anggota badan mahupun organ dalaman tubuh.

DIcopypaste 4 ogos 2016
Oleh ~ kpah k-poh ~

Kita sebagai orang biasa, janganlah cepat hendak viralkan apa-apapun yang kita sendiri bukan ahlinya. Tahulah para doktor melakukan tugas mereka. Sekarang, bila para doktor dah menjawab..baru ternganga kita nak faham!!!

>>> pegi mintak maaf sana >>>>>

PERBEZAAN MEASELS | VARICELLA ZOSTER | CHICKEN POX | RUBELLA |RUBEOLA

Apabila seseorang menulis di facebook, adalah dianggap penulisan beliau akan menjadi tatapan ramai. Tanpa batas. Jadi,apabila kita terjumpa sesuatu sumber bacaan yang boleh memberi faedah kepada pembaca, maka kita haruslah berkongsi dengan lebih ramai orang. Tetapi dengan syarat, hendaklah menyatakan sekali nama dan sumber di mana penulisan tersebut diperolehi. Semuga dihalalkan. InsyaAllah .

SUMBER : FB MASYARAKAT KENA TAHU (ORI)


Sumber: Cikgu Kimia

Sbg orang awam sy ada kemuskilan tentang penyakit2 ni...hrp ada pakar2 yg dpt memberikan penjelasan perbezaan dr segi symptom, tanda, kesan etc utk

1.campak
2.cacar
3.cacar air
4.measel
5.rubella
6.kelempung
7.cengkering
8.cacar lembu
9.german measel

Harap ada penerangan ya..tq

------
Dalam Fb Masyarakat Kena Tahu (ori), kita boleh baca (komen)penerangan panjang-lebar tentang permasalahan ini dari kacamata seorang doktor dengan lebih jelas.

Sumber: Mohd Syamirulah Rahim







As expected. Sekarang kita hanya menunggu masa sahaja untuk giliran kes kematian measles pula meningkat.

Namun yang ingin saya ulas disini adalah sedikit kekeliruan kita (saya?) mengenai beberapa istilah penyakit dalam Bahasa Melayu.

Measles, saya tidak suka terjemahkan kepada "demam campak". Kerana istilah demam campak itu sendiri agak samar-samar.

Selalunya kita gunakan istilah demam campak ini, bermaksud VZV infection. Varicella Zoster Virus infection - demam yang naik bintik merah, adalah kes yang biasa sebenarnya.

VZV dan measles, adalah dua penyakit yang BERBEZA. VZ adalah mild, self limiting, juga boleh berjangkit namun jarang membawa komplikasi yang teruk. VZV, tidak memerlukan vaksin.

Measles, on the other hand, disebabkan oleh virus LAIN, ruam nya pun lain (kita namakan Koplik Spot), boleh sampai ke gusi, lebih mudah berjangkit, LEBIH BERBAHAYA.

Sebab itu ada saya pernah jumpa, ibubapa cerita "anak aku doktor kata kena demam campak, sembuh je sihat je. Pelik juga, sebab kecik2 dulu dah kena inject vaksin campak, macam mana dia boleh kena penyakit ini."

"Ha...tu la maksudnya vaksin ni bukan berkesan pun..tgk kena penyakit tu bukannya teruk pun." Sampuk ibu antivaksin cuba sebarkan dakyahnya.

Padahal apa yang sebenarnya berlaku, anak itu dijangkiti varicella Zoster, namun difahami sebagai "demam campak". Mungkin doktor tu yang silap terang, atau ibubapa itu yang assume mcm tu.

Tapi bila balik rumah, buka kamus atau Google tengok terjemahan " demam campak" itu adalah measles..jadi terus assume anaknya dijangkiti measles!

Kekeliruan ini tidak berhenti di sini.

Nama lain bagi measles, adalah RUBEOLA. Ini, berbeza dengan sejenis lagi penyakit berjangkit lain, RUBELLA.

Bukan setakat itu.

Habis mana pula datang istilah "chicken pox"? Haa...yg ini masalah bahasa pasar inggeris pula.

Chicken pox dalam bahasa inggeris, merujuk kepada varicella Zoster yang saya mention di atas tadi. Saya tak tahu pula terjemahannya dalam bahasa melayu adalah " cacar air"

Namun kena bezakan pula dengan sejenis lagi penyakit cacar, iaitu smallpox. Penyakit ini jauh lebih berbahaya, namun sudah eradicated (pupus) kerana keberkesanan vaksin.

Pening kan? Sebab itu saya secara peribadi, tak mahu guna bahasa Melayu apabila berbicara mengenai penyakit dengan pesakit saya. Saya lebih suka terus guna istilah saintifik. Kalau varicella Zoster, saya sebut terus terang varicella zoster. Kalau pneumonia, saya sebut pneumonia. Kalau pleural effusion, saya sebut pleural effusion. Kalau fluid overload, saya sebut fluid overload. No more "paru-paru berair" for me.

Maaflah kalau nampak tidak berapa patriotik. Masalahnya walaupun DBP dah buat kamus memberikan definisi, pemahaman masyarakat berbeza-beza. Allah saja yang tahu betapa saya berkerut dahi setiap kali pesakit mengadu "sakit urat."!

Sekadar selingan. Pengajarannya, pastikan anda dapat penjelasan yang betul dari doktor anda. Dan kepada rakan-rakan doktor, pastikan kita memberi maklumat yang betul kepada pesakit kita.

***

Demam Campak BUKAN Chickenpox!

Antara kekeliruan yang ada dalam masyarakat adalah menganggap demam campak itu chicken pox (VZ).

Benar, kamus DBP menterjemahkan measles sebagai campak manakala chickenpox/VZ sebagai cacar air, namun pemahaman masyarakat berbeza. Kadang-kadang bila disebut "cacar air" ramai yang tak tahu pun maksudnya. Tapi bila disebut "demam campak", orang mesti ingat chicken pox.

Kesannya, kekeliruan ini diambil kesempatan oleh pihak antivaksin untuk mengatakan kononnya vaksin MMR tidak berkesan kerana "ramai pernah dijangkiti campak", juga untuk undermine severity dengan mengatakan "mana ada orang mati sebab demam campak" with or without they knowing bahawa yang mereka maksudkan sebenarnya adalah chickenpox/VZ, bukannya measles.

Peranan kita di peringkat akar umbi adalah untuk memperbetulkan salahfaham dan kekeliruan ini. Para doktor diharap tidak menggunakan perkataan "demam campak" ketika menerangkan diagnosis chickenpox/VZ, malah menerangkan perbezaan antara measles dengan chickenpox jika perlu.

#campakbukanchickenpox

***

Anda boleh lihat di ruangan komen, betapa ramai anggota masyarakat yang terkeliru mengenai maksud "campak' itu sendiri, serta tidak dapat membezakan measles dan varicella-zoster infection.

Di Malaysia, kalau hendak diikutkan kamus DBP, measles diterjemahkan sebagai campak. Tetapi kalau diikutkan pemahaman masyarakat, demam campak itu adalah varicella-zoster (chicken pox).

Measles dan Chicken Pox adalah dua penyakit yang mempunyai ciri yang hampir sama, namun outcome/kesan yang SANGAT BERBEZA. Ia berpunca dari virus yang BERBEZA, tempoh berbeza, komplikasi berbeza. Kalau dalam buku teks infectious disease atau microbiology, mereka ini terletak dalam bab berbeza.

Tidak hairanlah jika geng-geng antivaksin sendiri terkeliru dengan istilah ini. Mereka mendakwa dah buat research sendiri, dah baca website sana sini, jurnal sana sini, dah khatam GPFV, dah hafal insert vaksin

tapi, measles dengan varicella zoster pun tak reti nak bezakan?

Belum lagi masuk herpes zoster vs varicella zoster. Belum lagi rubeola vs rubella. Belum lagi smallpox vs chicken pox.

Kenapa mereka boleh terkeliru? Jawapannya mudah, kerana mereka hanya membaca mengenai measles sahaja. Mereka tak pernah tahu pun mengenai varicella zoster sebab kerajaan tidak memperkenalkan vaksin utk varicella zoster. Mereka tak tahu pun herpes zoster, silap haribulan ada yang tertukar dengan herpes penyakit seks tu. Puncanya, mereka graduan Google ini, tidak perlu belajar dari asas. Dari infectious diseases 101. Dari microbiology 101.

Mereka hanya perlu taip MEASLES atau MMR di Google, dan walla, mereka sudah mendapat ijazah dalam bab vaksin MMR!

" ala tak perlu tahu pun mengenai varicella zoster, herpes zoster apa semua ni, yang penting adalah kita tahu MMR tu bahaya dan buruk dan keji blablabla" kata seorang antivaksin (atau dakwa mereka, pro choice)

Saya sebut tadi, measles dan varicella zoster adalah dua penyakit yang hampir serupa simtomnya khususnya pada pandangan awam.

Habis kalau tak penting, macam mana dia ni nak bezakan seorang bayi ni dijangkiti measles ke, chicken pox? Dia tahu ke nak tengok rashes tu macam mana characteristic dia, distribution dia? Dia tahu ke Koplik Spot tu macam mana.

Jawapannya, dia tak tahu. Sebab itu dia kata semua ni measles belaka. Yang ada dalam kepalanya hanya measles sahaja, she cant even come up with 5 other differentials.

And yet mereka bangga menggelar diri mereka "pro choice" kerana kononnya, saya ulang KONONNYA, mereka buat INFORMED choice after "thorough research and discussion with experts".

=)

Di copypaste pada 21 Julai 2016 oleh:
~ kpah k-poh ~

TEORI PANTANG LARANG DALAM BERPANTANG BERSALIN | FACEBOOK | AMIRUL HAMUDIN

Apabila seseorang menulis di facebook, adalah dianggap penulisan beliau akan menjadi tatapan ramai. Tanpa batas. Jadi,apabila kita terjumpa sesuatu sumber bacaan yang boleh memberi faedah kepada pembaca, maka kita haruslah berkongsi dengan lebih ramai orang. Tetapi dengan syarat, hendaklah menyatakan sekali nama dan sumber di mana penulisan tersebut diperolehi. Semuga dihalalkan. InsyaAllah .

Sumber:



Ok, aku aktifkan semula akaun facebook aku semata-mata nak tulis pasai ni. Nak 'educate' masyarakat.

Entah mana datang petua dan pantang larang lepas bersalin atau bedah (caeserean section atau mana-mana bedah) tak boleh makan daging dan terutamanya telur?

Apa punya teori datang. Apa punya pantang. Entah dari mana asal usul pun tak kaji, main ikut ja. Nenek saya cakap, katanya. Takkan salah kot, dia beranak sampai tiga belas.

Kau baru lepas bersalin, luka dan hilang banyak darah.

Macam mana nak sembuh kalau tak makan daging dan telur (sumber protein) untuk bina semula sel-sel baru?

Macam mana nak tambah sel darah merah kalaiu tak makan daging merah, kerang, hati dan sayur hijau misalnya.

Darah merah ni fungsi dia bawa oksigen. Bila kau kurang oksigen, tu yang rasa berdebar dan nak pitam. Satu sebab jantung kau pam darah lebih laju. Nak kasi oksigen kat otak.

Tapi kalau dah tak cukup juga oksigen sampai kat otak, tu yang rasa nak pitam. Bila periksa tengok tekanan darah, mak datuk punyalah rendah, nadi pula laju.

Kemudiannya pula kau nak menyusu bayi baru lahir. Kalau diri sendiri pun tak cukup nutrien sebab tak makan banyak, ingat bayi boleh dapat nutrien atau khasiat?

Terus mengadu susu tak keluar banyak. Kesannya bayi jadi kuning sebab tak cukup menyusu. Mulalah gelabah. Kata saya kurus, memang jenis tak banyak susu, saya dulu pun membesar dengan susu tepung elok je, ini dah takdir Tuhan dan macam-macamlah lagi

Padahal susu kau tu daripada air. Air kosong kau minum, proses dalam badan campur makanan-makanan semua tadi, itu yang jadi susu. Kalau makanan berlemak lagi bagus.

Kau dah hilang akal, terus buat eksperimen kat anak sendiri. Bagi bayi air anggur. Tak jalan, bagi susu kambing pula.

Kuning sampai lutut dah, takpa kita cuba jemur bawah matahari pula campur sekali minum air herba dan 'panas'. Air kosong jangan, nanti kembang katanya. Angin masuk. Luka lambat sembuh. Alih-alih bawa hospital baby terus kena exchange transfusion.

Tapi dah kalau minum air herba ja, nak dapat susu tang mana. Tak dapek den nak menolongnyo.

Orang kita, atau mungkin juga semua orang kat dunia ni, terbalik. Masa mengandung makan bukan main banyak. Tu yang banyak kena gestational diabetes (kencing manis semasa mengandung) dan pregnancy induced hypertension with crisis (tekanan darah tinggi semasa mengandung).

Bukan maksudnya tak makan langnsung, nanti baby tak membesar pula dalam perut.

Cumanya lepas mengandung, baby dan badan sendiri nak khasiat dan nutrien, dia boleh pula 'pantang' dan berpuasa.

Entahlah. Manusia.

Kalau kau baca sampai habis, tahniahlah. Rasa bermanfaat silalah sebar-sebarkan.

Moga-moga kurang orang aku jumpa yang nak pengsan selepas bersalin atau saya ni takda susu dekat wad.

Dicopypasye oleh:
~ kpah k-poh ~

follow me

Instagram

P/S:terima kasih pihak google/thankyou google

segala gambar-gambar yang tak de kena mengena dengan diri aku yg bukan aku yg punya tapi jugak bukan ahmad albab yg punya tapi pihak google yg punya. Harap maklum.