KLIK

Kenangan Umrah Oct 2019




Assalamualaikum..

Yang nak ditunjukkan dalam gambar tersebut ialah gelang warna meroon tu. 
Bukan dibeli di Mekah,  tapi pemberian daripada salah seorang guard bahagian wanita. 

Seperti yg kita sedia maklum, sebelum masuk Masjidil Haram, beg yg kita bawa akan diperiksa. Selalunya yg Kpah bawa hanya uncang kasut saja, beserta dgn spray wuduk.

Dan seperti yg ramai dah tahu,  guard wanita di Masjidil Haram dan jugak Masjid Nabawi memang tegas. 

Kpah pernah nampak mereka campak jer beg yg dibawa oleh jemaah dari India. Mungkin ada benda yg tak boleh dibawa masuk, tapi tetap jugak merayu nak bawak masuk. Sekali dicampakkan aje.. 
 
Sebaik saja melepasi pintu 84 atau 86( tak pasti) , salah seorang guard wanita memanggil kami (4 org rakan sebilik) "Hajjah.. Ya Hajjah!" Kemudian beliau memeluk bahu Kpah dan menghulurkan gelang tersebut. 

Agak terkejut jugaklah, takut terbuat apa2 silap salah sampai kena panggil dgn guard. Rupanya nak beri gelang. Tak tahu nak respon mcm mana,  Kpah hanya cakap "syukran.. Thank you" itu aje lah yg reti. 

Kpah sangkutkan gelang tu pada rantai pengenalan.. Dan berharap agar siapa yg memberi gelang tu,  akan menegur Kpah lagi.. Supaya Kpah dapat kenal pasti siapa guard yg memberikan gelang tu. Nak tengok nombor id pada kad nama yg mrk pakai. Maklumlah, semuanya berkelubung hitam. Yg beza hanya tinggi rendah, gemuk kurus saja. 
Tapi sampai hari terakhir selepas Tawaf Wada' , masih tak terjumpa. 

Terfikir jugaklah, kenapa beliau berikan pada Kpah sorang, sedangkan kami berempat? 
Mungkin sebab Kpah selalu beri salam pada guard setiap kali masuk? 
Mungkin ketika tu Kpah yg berjalan paling belakang? 
Mungkin sebab Kpah berpakaian serba hitam ?
Atau.. 
Mungkin sebab Malayzi?  Mrk suka Malayzi.. Ohh.. Malayzi.. Bagus.. Bagus...  

Sekian. 
Umrah Oct 19

Atok dan nenek ke Padang Kota


Dah lama tak singgah Padang Kota. Kali ni kita ronda2 dulu sementara menunggu Maghrib.
Ada perjumpaan #gengdrama utk membincangkan pengisian slot drama MUTIARAFM. 
InshaAllah,  semuga dipermudahkan segala. 

Happy Birthday Sayang@Abah@Atok



Anak2 semuanya dapat balik bercuti masa Hari Merdeka. Jadi mereka plan lah utk sambut Birthday abahnya awal 7 hari. 
Alhamdulillah.. Kami sediakan steamboat dan bbq. Dan jugak laksa kiriman dari besan
Anak2 juga telah plan secara rahsia utk membeli hadiah kpd abah mereka. 

Anak yg sulung hadiahkan Tshirt hijau yg abah pakai tu. 
Anak yg kedua hadiahkan jaket utk abah pergi kerja
Anak yg ketiga hadiahkan topi keledar. Anak bongsu hadiahkan beg sandang. Kpah pulak hadiahkan jam tangan. 

Alhamdulillah... Anak2 puas hati sebab dapat gembirakan hati abah yg sangat kuat bekerja pada usia emas ni. 

Doakan abang @ abah panjang umur dan diberikan kesihatan yg baik yer.. 

Tahun depan kami akan menimang lagi dua orang cucu.. InshaAllah 




follow me

Instagram

P/S:terima kasih pihak google/thankyou google

segala gambar-gambar yang tak de kena mengena dengan diri aku yg bukan aku yg punya tapi jugak bukan ahmad albab yg punya tapi pihak google yg punya. Harap maklum.