KLIK

Bila ada pekerja Indon...ginilah jadinya..!!!

Mula-mula sekali..akak k-poh nak 'warning'..bahawa entry ini bukan entry lucah...sila tukar kaler "otak" anda..jangan pilih kaler biru,kelabu dan kuning tau..!!!  Sebagai dua bangsa yg serumpun..bahasa memang memainkan peranan yang penting untuk berkomunikasi.Akak k-poh dah biasa dgn keadaan ini, tapi lebih lama akak k-poh mengenali mereka ini, lebih banyak perkataan yang pelik2 akak k-poh dengar.  Seperti perkataan "sikat gigi" (berus gigi)..Ini kita senang ler nak paham sebab ada sebut gigi tu...kan..  Cuba anda bayangkan berrrr tapa... terrrrr kejutnya akak k-poh bila pekerja indon tu bertanya.. "kakpah..kakak suka makan telur abang tak?"(baca slang indon)......................Heh..!! kamu ni..kamu biasa makan siku tak?..................  "mengapa kakpah marah?"(baca slang indon)......................Itu..tadi kamu nanya kakak suka makan telur abang..........  "iya laaa...telur yang merah-merah tu....sedap kak..saya suka itu..."(baca slang indon)".......................terus..terus kamu perjelaskan kepada kakak..apa itu maksudnya telur abang?"..................  "Itu...bila kenduri tu..kan ada telur ayam yang kulitnya sudah di kasi kaler merah-merah itu...Itu lah telur abang.."....................di sini..telur itu dipanggil telur pindang..bukan telur abang..Jika telur abang..di Malaysia ini..maksudnya...@#$%^&**.......kamu paham..!!!.....  "Ya allah kak..ampun..ampun....di tempat saya...merah di panggil abang....makanya saya nggak tahu.."

11 comments:

Mia Liana said...

uikkk hehehhe.... sensitif kalau sebut telur ni... oo kat sana telur pindang dipanggil telur abang... tak sangka..

S..U..D..@..I..S said...

lawak2 kakpah

Puan Kutu said...

haha for sure sy pun akan kata benda nie lucah..apa pun miscommunication jer kan.lawak2..

Mrs.Yie said...

kahkahkah..!!!! adoi laaa....sakit perut bila baca ni kak..'telur abang..' kahkahkahkah..!!!!!

kpah k-poh said...

macam2 ragam pekerja indon ni...

Fathiah Hamim said...

telur pindang jadi telur abang? aiyaa

Scarlett O'Hara said...

yang sebenarnya merah = abeng bukan abang.Memandai je Indon tu.tak caya tanya budak jawer

syiela said...

hahahaha.. telur abg.. miss communication tapi lawak.. lawak

MulutPayau said...

heheheh lawak betul!!!!

Zaitun said...

Kelakar betul.

kay masingan said...

hahahaha...mesti seronok belajar kosa kata baru...:)

follow me

Instagram

P/S:terima kasih pihak google/thankyou google

segala gambar-gambar yang tak de kena mengena dengan diri aku yg bukan aku yg punya tapi jugak bukan ahmad albab yg punya tapi pihak google yg punya. Harap maklum.