KLIK

CARA ELAKKAN NESCAFE KERAS

NESCAFE JADI KERAS.. 

Suami kpah memang penggemar NESCAFE tegar.  Selalu dia beli pek  kecik aje.. Tapi kali ni, sebungkus besar. Katanya kedai dah habis stok yg kecik2 tu.. Al-maklumlah... PKP dan PKPB.  Semua bekalan terhad. 

Masalah dengan NESCAFE ni,  cepat sangat mengeras,  walaupun simpan dalam botol atau bekas bertutup. Kalau pek kecik mengeras, tak ada lah ralat sangat,  tapi ini sebungkus besar... Sayang duit.. 

Jadi dalam masa sebulan lepas,  kpah ada cuba satu cara yang berkesan. NESCAFE TIDAK  MENJADI KERAS!  Punyalah seronok.. Tak perlu ketuk atau rendam air panas atau campak tong! 

Caranya mudah sangat..alahai.. Kalau tau dari dulu.. Tak adalah pembaziran NESCAFE 

Kpah masukkan serbuk Nescafe ke dalam zip-lock bag dan simpan di dalam botol kedap udara. 
Jangan banyak sangat tuang serbuk Nescafe tu.. Macam kpah tu.. Cukup utk 2 minggu. Nanti tambah lagi tapi tukar zip-lock baru lah yer.. 
Tak perlu kembungkan zip-lock bag tu.. Buang udara dan simpan dlm botol atau bekas kedap udara. 
Nanti bila tinggal sikit.. Nescafe akan jadi berketul, kita picit2 aje.. Ia akan jadi serbuk semula.. Tak perlu rendam air panas dah.. Mcm dulu kpah buat... Hurmm... Bazir betul. 

Tadi kpah bagitau yang suami kpah beli Nescafe sebungkus besar. Macam mana nak simpan jangan bagi mengeras? 
Caranya sama.. Kpah gulung pek tu dan ikat getah. Kemudian, masukkan dalam zip-lock bag.. Dan masukkan dalam bekas atau botol kedap udara. InshaAllah.. Sejak beli sebulan lalu,  masih berserbuk dan tidak mengeras. 
Ok.. Selamat mencuba.. Jangan bazirkan NESCAFE anda!! 

Sekian. 

No comments:

follow me

Instagram

P/S:terima kasih pihak google/thankyou google

segala gambar-gambar yang tak de kena mengena dengan diri aku yg bukan aku yg punya tapi jugak bukan ahmad albab yg punya tapi pihak google yg punya. Harap maklum.