KLIK

rujuk dgn Zul Permatang Badak.

Sekali lagi akak k-poh nak rujuk dgn zul permatang badak...errrrrr...bukan rujuk bab
sajak atau cerpen atau puisi...tapi nak rujuk bab kenali pokok.
Kepada anda ~ ye ler ~ anda ler yg sedang melihat entry akak k-poh ni...jika anda menghadapi masalah utk mengenali spesis pokok, cuba rujuk pada Zul Permatang Badak.
Ehhhhh ~ apa yg akak k-poh nak rukuk tadi haaaaa?...kejap aaaa
nak buh gambar dulu..




pokok ni depan rumah akak k-poh..dah rimbun..nampak semak jer...kalau boleh buat ulam ke ~ kan best ~ jimat bujet ler ~ cicah
budu ~ aduhhhhh beh beh beh ..errrrr... terover lah pulak !!!!




kalau kat pasar, akak k-poh ada jugak nampak org jual daun macam ni buat ulam..ishhhh..takut pulak tertukar..ye lah..rupa sama...
Ibarat pokok bunga taik orang...errrr...taik ayam, dengan pokok ulam raja...ada iras2 kan...! Kalau dah berbunga..senang nak beza...bunga taik ayam kaler kuning..bunga ulam raja kaler pink nak ke ungu..betul tak cikgu pokok....ehhhh...heeee..
Satu lagi bezanya ialah dari segi bau...ulam raja baunya mcm masam2 sikit...tapi bunga taik ayam baunya busuk...dah namanya pun taik...kan !!!!
Ok lah Zul..terima kasih atas bantuan dan keperihatinan anda...
(dah tadi kata nak rujuk....kan...kenalah cakap baik2...nanti orang tak sudi pulak...kan)....heeeee..

10 comments:

Mrs.Yie said...

jauh beza sangat ngan daun ulam raja.. :)

kiz said...

mcm daun ganja pun ada...huhu

Freaky said...

sy x kenal pon daun ape ni =_=

Bionic women said...

hehhe..yg kat atas tu macam daun ganja jer..hahahha...

jangan daun ketum sudah ye ahkak, kak x pasal2 akak kena tangkap polis masuk lokap..huhuhu.
di tuduh menanam pokok ketum.

saya memang x kenal sangat pokok aper tu kak..

dinar said...

kak pah nampak mcm best je ulam tu..cicah sambal belacan & ikan bakar...dah rasa lapar..jom lunch kak pah..heheh

zul permatang badak said...

maaf lambat respon....bergelut dengan lampu wi/fi streamyx... asyik berkelip-kelip....putus2 entahlah sakit hati .......

pokok ni tumbuh melata ke.....

hai susah ni....tapi nampak macam pokok jarak,....
kalau pokok jarak orang wat ubat luka....
buahnya ada ura2 nak buat patrol....atau biodisel......

ha...ha..kat mana tumbuh...dalam semak ke....

blog-tips-kurus said...

makan ulam boleh awet muda. tapi apakah nama gerangannya flora itu wahai kak pah sayang? :-)

Scarlett O'Hara said...

Kalau batang dia merah kehitaman, pokok dia macam pokok roselle, kat sini org panggil asam k****g.Daun dia boleh dicampur dlm asam pedas.Rasa masam gitu.

Scarlett O'Hara said...

Tapi yg ni bukan le Kak Pah.Daun apa ntah.

zul permatang badak said...

kalau tunjuk pokok keseluruhan,mudah sikit....pokok apa tu.....
diperhatikan pada daun tu....seakan akan pokok roselle.....tapi roselle kecil sedikit...macam pokok jarak pun ada....
tapi elok tak payah cicah budu la,banyak lagi ulam lain yang sedap2..........

follow me

Instagram

P/S:terima kasih pihak google/thankyou google

segala gambar-gambar yang tak de kena mengena dengan diri aku yg bukan aku yg punya tapi jugak bukan ahmad albab yg punya tapi pihak google yg punya. Harap maklum.