KLIK

BILA KPAH K-POH BERLETER : Jangan ambik mudah sangat bila jaga anak

BILA KPAH K-POH BERLETER: hangpa kena baca...sedang sedap2 makan char kuey teow dgn abam...terganggu dgn dua org budak tecik yg berlari-larian sambil mak-mak mereka asyik makan.
Tak dak masalah..nak lari kaa..nak jerit kaa..nak meraung kaa... Masalahnya..berlari-larian ke jalan raya. Wpun berlari di tempat parking kereta. Alahhh....yg jenis letak meja kat atas jalan tu...haaa...
Sesekali..dua kali..empat lima belas kali pun..kereta..motor..beskal..mmg lalu di situ.... Bayangkan..bebudak tadi yg berlari-larian,tetiba jadik xcited dan berlari ke arah jalan...bayangkan!!!!
Abam kata jangan kisahkan hal orang..bebudak tu ada mak... Memanglah mak-maknya ada...tapi semuanya tak kisahkan anak pun..suap..suap makan...sembang-sembang... makan lagi...
Kpah kata..bila benda nak jadi...maka akan terjadi..kot tak sempat abis makan...anak dah kena lenyek..mau ka???
Dah laaa memalam buta bawak anak2 kecik keluar... Bebudak mmg aktif..bukan depa tahu bahaya ka apa ka... Kalau bawak makan dlm kedai pun okey jugak..lebih selamat..dari makan atas jalan mcm tu...
Kpah sendiripun tak berani nak makan atas jalan...syok2 makan..tau2 arwah!!! Kita mana tau...drebar yg cuai..sambil2 cari parking..sambil2 pegang henfon..mesej bagai... Stering tak kawal...huh...penyet bawah kereta...mau ka?????
Kisah bebudak tadi...mujur mereka berlalu sebelum kpah siap makan... Kalau tak..mesti kena sound dah....sebagai orang tua yg belum tua sangat :) benda mcm ni..mmg sensitif sungguh pada kpah lah...
Sempat jugak darah naik ke kepala bila bebudak tu lari ke jalan raya..bila mak2 nya nak ajak balik...
Dan kpah sempat jerit "kereta tu!!!!"
Habis hilang kesopanan dan kesantunan wanita melayu terakhir bila terjerit macam tu...

P/s: jagalah anak2 anda elok2... Jangan nampak mudah sangat nak dapat anak ni... "Asal buat jer jadi...asal letak jer jadi ".. Renung2 kan lah....



~ kpah k-poh ~

1 comment:

aku_azreen said...

"Habis hilang kesopanan dan kesantunan wanita melayu terakhir bila terjerit macam tu..." Part ni memang xbleh blah..haha

follow me

Instagram

P/S:terima kasih pihak google/thankyou google

segala gambar-gambar yang tak de kena mengena dengan diri aku yg bukan aku yg punya tapi jugak bukan ahmad albab yg punya tapi pihak google yg punya. Harap maklum.