KLIK

Pakcik 'recycle' akhirnya rebah..

On the way pegi dobi..senyuman akak lemparkan pada pakcik tu. Biasa ler kat taman perumahan ni, siapa yg tak kenal pd pakcik tu. Pemungut barang2 terbuang,yg boleh di recycle semula. Dengan berbekalkan kereta tolak baby yg dah rosak, berpakaian serba lusuh,pakcik tu berjalan perlahan-lahan di sekeliling taman perumahan ni utk mencari bahan terbuang.Dengan umurnya yg akak jangka dlm 70-an..dia kelihatan tidak bermaya..ditambah pulak dengan penyakit kencing manis yg dihidapinya itu. 

Kelihatannya dia sedang berehat..kepenatan barangkali.Sebelah tangannya memegang bucu meja sebuah gerai di situ. Akak tidak lah menjangka sesuatu yg buruk akan berlaku, sebab memang biasa kelihatan dia akan berhenti lama di sesuatu tempat. Selepas selesai urusan akak di kedai dobi tu..akak singgah di kedai runcit.Tetiba ada lak budak mamat [tak tau nama] tu,bgtau yg pakcik tu dah rebah kat tepi jalan tu..kat tempat yg akak tengok dia tadi tu lah. Akak pun bergegas ke sana, dan dapati adalah dua tiga orang lelaki sedang mengipas2 pakcik tu.  "nak antar balik rumah dia ke??" akak bersedia jer nak buh pakcik tu dlm kete dan antar dia balik sbb rumah dia on the way jer ke rumah akak.  " tak kak. saya dah panggil ambulan!" "dah berapa lama call ambulan tu?" tanya akak.. "dah sepuluh minit,kak!" akak pun tanpa melengah masa terus mendail.."saya sharifah nor..saya nak ambulan ni..ada orang pengsan kat taman......  " "sudah cik..kami on the way"..                                                            Apa yang membengangkan kepala akak dan panas hati betul..bila 3 orang berturut-turut pergi ke rumah pakcik tu utk memaklumkan pada keluarganya, tak de siapa pun yg keluar. Pakcik ni bukan pengemis..dia ada keluarga..tapi mengapa dia jadi cam tu??? entah ler, itu masalah dalaman keluarga dia.  Dan hari ini, akak tidak tahu apa nasib dia kat hospital tu. Kadang2 akak terpikir..macam ni lah jika tak bercampur dgn org...   .

14 comments:

Papa Mifz said...

harap pakcik tuh ok la kan...keluarga nye mcm abaikan je pakcik tuh...ish2..x patut la...

n.hasleena said...

Salam kak pah...
Kesian pulak kat pakcik tu bila baca cerita Kak Pah ni..
Mujur ada yang lalu dan call ambulans dan bantuan Kak Pah...
Semoga ahli keluarga pakcik tu bertimbangrasa untuk menjenguk...

Aizuddin Hanis said...

semonga pakcik 2 cpt smbuh..kesian die...ptt dah usia mcmni duk umah jer..xperlu nak cari reseki..ape gune anak...

Kayun said...

tiada siapa pun yang keluar drpd umah? huhu..awat ya..

Sharifah nor said...

@Papa Mifz
rasanya bukan diabaikan..tapi mungkin pakcik tu degil kot..biasa ler org tua..

aibaks said...

keje recylce ni bagus tau.. tanpa depa.. berserabut la tong2 sampah kite.. cian die..

Pendekar Berkuda said...

diorang malu nak ngaku kak pah...ye la...pakcik tua itu kerja pungut kertas sampah je... lagipun dah tua kak pah...mana la orang nak pandang kakpah...

mudah-mudahan kita tak akan senasib macam pakcik tu bila dah tua nanti ye...huhu...

CIK TOM said...

kesiannya pck tue..nape xde keluarga dia g=yg keluar...pelik betul...

Yan said...

salam....
kesiannye pakcik tu macam tak terbela jek..
apela nasib dia lepas tukan

Sharifah nor said...

@aibaks
ya..pakcik tu rajin sungguh...sampai malam..pun dia masih berjalan utk cari bahan terbuang...

Sharifah nor said...

@Pendekar Berkuda
tapi kan pendekar...walaupun org lain tak bertegur dgn pakcik tu..tapi akak selalu tegur dia..kalau akak dlm kereta..akak akan senyum..dia pun dah cam kereta akak...

Sharifah nor said...

@CIK TOM
keluarga dia tak campur dgn orang, dik..rumah dia pun penuh pokok..sampai tak nampak pintu rumah..

Sharifah nor said...

@Yan
akak pun nak tahu jugak apa nasib pakcik tu..tapi nampak gayanya dia belum keluar dr hospital lagi..

waalllaa! said...

kesian kat pakcik tu akak..huhu..teringat kat atok chew saya...dia pon dah tua..tapi sihat lagi..sihat orang tua je la..huhuhu...

follow me

Instagram

P/S:terima kasih pihak google/thankyou google

segala gambar-gambar yang tak de kena mengena dengan diri aku yg bukan aku yg punya tapi jugak bukan ahmad albab yg punya tapi pihak google yg punya. Harap maklum.