http://laman-seri.blogspot.com/2011/02/pucuk-betik-masak-lemak-tauchu.html
Assalamualaikum warahmatullah dan salam sejahtera,
Entry ini diimport dari belog saya yang tak berapa di'up-date' sebab tak cukup tangan hendak mengendalikan belog untuk tatapan sendiri. Disebabkan saya terserempak dengan entry fasal pucuk betik di belog Suzy-Dynas, saya terus teringatkan entry yang ini.
Sebetulnya, inilah masakan yang selalu ayahanda saya makan masa kecik-kecik dulu, resepi arwah opah yang diturunkan pada bonda saya (menantunya).
Sebetulnya, inilah masakan yang selalu ayahanda saya makan masa kecik-kecik dulu, resepi arwah opah yang diturunkan pada bonda saya (menantunya).
Bahan-bahan yang diperlukan:
- Pucuk betik
- Daun senduduk
- 5 batang cili (cabai) masak (kisar)
- 1 biji bawang besar (kisar)
- 4 ulas bawang putih (kisar)
- segenggam ikan bilis (belah punya) (kisar)
- 2 sudu besar tauchu hancur/tumbuk
- udang yang telah dikupas (sebagai perencah)
- Santan (saya guna santan kotak aje)
- Sedikit garam
pokok senduduk
Bunganya cantik, 'sweet purple'
Kalau tak ada daun senduduk, boleh dapatkan daun jambu batu sebagai alternatif. Menurut bonda saya, daun jambu batu juga mampu menghilang/mengurangkan rasa pahit pucuk betik.
proses merebus pucuk betik bersama daun senduduk
3. Tumis bahan-bahan yang dikisar hingga naik bau. Bila agak garing, masukkan 2 sudu makan tauchu hancur, tumis hingga pecah minyak.
Bahan-bahan yg dikisar, i.e. cili, bawang besar, bawang putih, ikan bilis
4. Masukkan udang, santan, pucuk ubi yang telah direbus dan masak hingga mendidih. Campurkan garam secukup rasa dan bolehlah dihidang.
Selamat mencuba!
2 comments:
Tq share sbb saya mmg suka cuba yang pelik-pelik ni.Tapi susah nak dpt pucuk betik ni!
hui. macam best. tapi rase macam takut lak nak makan. hehe mesti bagos khasiatnye untuk dalaman kan.
Post a Comment