KLIK

Jawapan kepada adik Anonymous

 

 

 Ini ialah entry dari blog K-POH kakaktua

Dan juga disertakan jawapan untuk adik Anonymous..jika adik tak terbaca di kotak komen blog K-POH kakatua tu..mungkin adik boleh bacanya di blog ni.

Ok..keep in touch.


Thyroid : tanda-tanda awal

Bagi yg mengidap hyperthyroid..tanda2 awal tak sama dgn hypothyroid.


selain dari bengkak kecik kat leher..tanda2 lain pun ada jgk.Bagi yg mengidap hyper..seseorang tu menjadi aktif. Jantung yg berdegup kencang..mcm risau. Peluh mengalir dari kepala. Susut berat badan [ yg ni aku suka..].Rasa panas / sejuk yg tak menentu pada suhu badan. Lenguh2 sendi. Bila cuaca panas senang pitam. Perasaan jadi tak menentu..sedih..marah..'Pembuangan' pun menjadi masalah....


bagi yg hypo..selain dr bengkak kecik dileher, pesakit jadi tidak aktif...malas..cepat letih..sendi2 sakit terutama di jari2. Rasa panas / sejuk juga tak menentu. Perasaan dan ' pembuangan' juga jadi masalah. Terdapat keping2 mcm kelemumur atas kepala..rasa mcm miang2 seluruh badan.Pemikiran menjadi lambat..demam waktu pagi..dan ketika cuaca sejuk.

bagi setiap seorang yg mengidap tairod..tanda2 awalnya mungkin tidak sama..

 
Anonymous said...
assalam..nk tny..ade bce article thyroid ni boleh sesak kn nfs jgk..tp cm sy,angin asyik kua je n kt tkak n leher ni cm xslesa..tkn kt leher mcm skt.ape nk buat ye?dh xlarat nk thn sakit cmni
Blogger kpah k-poh said...
waalaikumsalam..dik.. Apa saja ketidakselesaan atau kesakitan yg kita alami..badan kita akan memberi respon yg tersendiri.Untuk masalah adik tu..sepatutnya adik bersegera berjumpa dgn doktor.Menahan sakit lama2 pun akan memudaratkan diri saja.Ok yaa dik..berjumpalah dgn doktor.

10 comments:

qasehraihan said...

uiii..tetiba kakak sy jd doktor..wakakaka

suri solehah said...

tq k.pah kongsi info ni..sy dr penah suruh buat ujian darah pasal ni..tp sy tak mau lagi huhu

Mrs.Yie said...

ehem..selamat pagi doktor sharifah nor..hari ni saya demam la..boleh tolong cek saya x?hihihihi :)

kpah k-poh said...

alamak..Mimi dan Qaseh..bukan nak jadi doktor..tapi berdasarkan pengalaman sendiri...Kan pengalaman tu mengajar kita..betul tak???

kpah k-poh said...

Suri..apa yg doc suruh tu..buat ler..nanti dah melarat..siapa yg susah..?? Kpah jugak susah nak mujuk...hmmmm

nazirah said...

cara akak jawab tu terbaik laaa
suke !! kalau akk jd editor mjlh
yg bhgn nasht2 ni pergghh terbaik kak ;)

puanbee said...

wah akk mcm pakar kesihatan ni .. ada bakat lah kak ..

pneumedic said...

laa...awat xrujuk dgn saya hehe..tanda2 thyroid - tremor (tngn ketar,termsuk mse rest),palpitaion(selalu berdebar2 dgn tiba2), sweating(berpeluh juga tiba2-time rest),thp kronik mngkin sesak nfas..bengkak di leher..mungkin sebab kalenjar tiroid tak berfungsi dgn baik..penykit2 tiroid-hyperthyroidisme,thyroitoxicosis..2 ni selalu la..anyway kene wat blood test dulu..TSH/T4 di spital bru bleh confirm the diagnosis..cheers ;)

Belalang Hijau said...

entry yg membantu org ramai...sgt kagum dgn kak pah...tahniah kak!

mommylavender said...

salam petang chepah cayang buah hati pengarang jantung mommy~hee....mommy penah kena tyrod tu...tapi alhamdulillah dah ok sekarang....

follow me

Instagram

P/S:terima kasih pihak google/thankyou google

segala gambar-gambar yang tak de kena mengena dengan diri aku yg bukan aku yg punya tapi jugak bukan ahmad albab yg punya tapi pihak google yg punya. Harap maklum.