KLIK

mahalnya..bila nak beranak !

Boleh bagitau kat akak k-poh, lepas beranak kat sepital kerajaan..berapa yg anda perlu bayar? Akak k-poh memang tak tahu bil2 sepital kerajaan ni..sebab akak k-poh memang tak pernah nak ambik tahu pun.Sebab suami akak k-poh kan tentera..jadi semuanya ditanggung beres.
Pagi ni akak k-poh nak sembang pasal bil hospital yg di kenakan kepada isteri salah seorang pekerja suami akak k-poh.Seorang pekerja Indonesia,di kenakan RM 1700 bil hospital isterinya yg bersalin.Mulanya akak k-poh ingatkan bil hospital swasta..tapi rupa2nya bil hospital kerajaan.Mahal ke? atau berbaloi ?
Kalau orang kita yg tidak bekerja kerajaan..berapa banyak bil yg di kenakan? Sungguh2 akak k-poh tak tahu.
Pagi ini..kutipan derma akan di lakukan di kalangan pekerja2 untuk bayar lagi RM 700....Seribu ringgit sudah dilunaskan.
Bagi rawatan di bahagian pesakit luar..bayaran RM 1 dikenakan kpd rakyat Malaysia dan RM 15 dikenakan kepada warga asing. Bahagian kecemasaan pun RM 1 utk rakyat Malaysia. Klinik pakar di hospital kerajaan pula mengenakan RM 5 kepada rakyat Malaysia.
Tapi akak k-poh semua percuma....!!!

- Posted using BlogPress from my iPhone

15 comments:

YAYA AZURA said...

mahalnya untuk warga asing..tak tahu pulak yaya ..

yaya beranak operate pun rasanya rm 200+ je ..tu pun duk kat wad 5 hari ..

kpah k-poh said...

yaya..ye lah dik..akak rasa pun mahal jugak..

Mrs.Yie said...

saya lagi murah kak..bawah 50rgt je..tapi dia warga asing kan?memang cara bayarannya lain kak untuk warga asing..

MULAN said...

memang utk warga asing mahal sikit... kawan kat spital cerita... tapi tak tau detail harga tu...

nazirah said...

alamak tak taw lagi sbb
blm mrase lagi ngeh2
jgn marah kak hehe guau je
tp dgn hrge yg akak ckp tu
bole thn gak ar untk gov
aisehhhh sy da la org gov hehehe

Piasara said...

"sy pernah ada pengalaman beranak di spital gomen ms anak sulung...berapa ringgit jer kena ...tp kesian kt depa warga asing kan,agaknya kerajaan kita nak elakkan diorang ni beranak ramai kt mesia kot...yalah kalau dh mahai tentu nk beranak lg kena pikir 3-4 puloh kali..."

Isteri Encek Bard said...

mahal sangat lah kak.. kekadang kesian lak kat diorang

kpah k-poh said...

sebab tu lah agaknya..ada yg beranak guna bidan sendiri...wpun bahaya..tapi dah mahal..tak mampu..

Anjungsena said...

Sebab tu kita kena rancang nak beranak...ehhhh..boleh ke..tapi warganegara Malaysia murah je kan...boleh beranak banyak kali..kalau nak...tapi org Malaysia dah kaya...dan mampu sebab ramai rakan saya yang pegi swasta habis ribu walaupun sakitnya macam kat hospital kerjaan je...

MissyNursy ♥ said...

hmm..mase pnah posting kat hospital dulu, ade warge asing 2 kene charge dlm 7ratus lebih cm2 je..xde la smpai lebih ribu cm2..maybe tggal lame kot kat hospital??

Tina Othman said...

saya dulu dlm RM50 je, tapi mmg warga luar charge nya mahal, tapi tak penah lah pulak dgr sampai seribu lebih, paling mahal RM700, ikut hospital kot

kpah k-poh said...

Mungkin sebab dia duk lama kat hospital..kot..akak pun tak sempat nak interview abg lebih2..maklumlah lelaki ni..bukan dia nak tahu semua pun...

puanbee said...

itu untuk warga asing kak memang mahal , bee beranak tak sampai rm 50 untuk ke tiga2 anak tu .. hee t=beranak normal lah duk wad pun 2 hari gitu je ...

Kak Aya said...

masa saya bersalinkan anak pertama di Hsopital Selayang kena byr dalam rm300 sb ambik yang 4 orang sebilik..time bersalinkan anak ke dua, semua wad penuh, menunggu je mana2 kosong, dapat yang wad terbuka ramai2 tu, bayar rm35 je.

anggunpesona said...

saya bersalin kat hospital gak. Tak sampai RM20 pun pasai pakai gerenti letter. Keje gomen le katakan. Kalau kena charge mahal macam tu takutnya nak beranak ramai.

follow me

Instagram

P/S:terima kasih pihak google/thankyou google

segala gambar-gambar yang tak de kena mengena dengan diri aku yg bukan aku yg punya tapi jugak bukan ahmad albab yg punya tapi pihak google yg punya. Harap maklum.