KLIK

Masa belajar memandu...tak lupa..tak lupa...

Masa akak k-poh muda2 dulu..skrg ni pun tak de lah tua sangat lagi..heee Akak k-poh memang 'resepek' sungguh kat drebar ppuan nih..almaklum ler..masa tu..tak ramai org ppuan yang boleh drive..kan..Alangkah bestnya kalau boleh drive...kata akak k-poh pada masa tu...hmmmmm...   Akak k-poh start belajar memandu..6 tahun dulu, itupun sebab tak larat nak naik teksi untuk ulang alik ke sepital.takut tu memang ler takut..tapi bila memikirkan..suami jauh...Akak k-poh ketepikan semua tu...  Mula2 masuk kelas..biasa lah..rutin..ceramah..bla..bla..ujian komputer...lulus..lulus..dan...jom drive..!!!...cuak jugak ler...sinsing lengan baju sampai siku...macam nak gaduh jer..!!!!  Tak de masalah..tak de masalah...ok..ok..jer....slow sangat..kata 'cikgu'...Bukit..parking..segitiga..jenuh nak hapal...Gear jadi masalah...kawalan stereng teruk...!!!!  'cikgu' suruh pusing kat round about dalam sekolah memandu tu..utk kawalan stereng...Akak k-poh pusing sampai lapan kali...keluar jer dari kereta...huuuuweeekkkkk...selambak muntah hijau...ish..ish..ish....  Sebelum nak ambik test JPJ..kena pulak cuti sakit..sebab nak operate tairod..dah kena cuti sampai sebulan.Lepas cuti..belajar semula..'cikgu' risau kot leher akak k-poh terkena tali pinggang keledar...'akak boleh pusing leher ke?' such a stupid question...hahhahahaaa....  Pra-test JPJ..ok tak de masalah...u boleh drive...gitulah kata 'cikgu'...Tiba masa test JPJ..Masa buat bukit tu..kereta buruk bebenor yg dibagi...handbrek..kena pegang dua tangan baru boleh lepas..."encik..akak nak tukar kereta ni..beratlah handbrek dia.." membising betul ler akak k-poh ni...dalam duk berleter..pot..pet..pot..pet...tau2 dah lepas bukit...lulus!!! hahhaaaa...lepas tu parking..eleh..kacang jer ler...  Masa utk jalanraya...yg ni memang gelabah pasal ada org sebelah kan...'siriyus' jer muka dia..tak mau senyum pun...."encik...akak nak on radio boleh tak...akak gementar ni.."..."kalau akak on radio..saya pulak yg gementar..kak..."...errrrrrr......  Yes..lulus...syoknya...akak k-poh buat jamuan nasik ayam...Pastu pi utang kancil merah sebijik...masa bawak balik...kereta berasap..pasal handbrek tak lepas..!!!!...merajuk kena leter dgn abang....!!!!  Sampai sekarang pun...parking jadi masalah..!!!!     

17 comments:

kiz said...

hahaha..pengalaman mendewasakan..sekarang kak pah dah jadi pemandu F1 dengar cerita...

Freaky said...

itu 6 tahun lepas kak. skang dah jadi pelumba da kan ?

Puan Kutu said...

haha sy 2kali test jpj pasal jalan rayatak lulus.lamadpt lesen tpjust bk pegi tempat keje.kejadlm kem,rumah pun dlm kem jer.haha.bln 4 ari tu pindah kdh baru belajar bwk kereta kt jln sesak.sbb umah luar kem.dah hari2 bawak rasa macam dah expert plak skang.haha perasan!

Fathiah Hamim said...

erk kete berasap terus. hehehe

Piasara said...

"fuhh dasyat tuuu kak pah terus lulus...beli kereta terus lak tu..tp yg tak bestnya tentu bab berasap tu kan..hehhe.."

MulutPayau said...

seronokkan kalau ingat kembali pnglman masa bljar mmndu dulu....

Kayun Asza said...

kpah, saya baru belajar kelas amali 3 jam ngan teori 3 jam td utk amik L. haha

blog-tips-kurus said...

saye fobia la kak pah.. help! :(

abah khalisha said...

tkpe cuba lagi parking next time..hehehe..

gnesop.com said...

mmg masa test ketaq abis kan..
cuma berdoa agar berjalan lancar..
alhamdulillah, sop pun test sekali jer untuk lesen kete.. huhuhu

kay masingan said...

hahaha..lawak juga..
saya pun da jarang drive keta sebab keta tinggalkan di kampung...
ya, saya pun ada masalah parking...heheh

izzysabki said...

"kalau akak on radio..saya pulak yg gementar..kak..."...errrrrrr......hahaha..lawak2:D

stellaizz said...

seronokkan kalau ingat kembali pnglman masa bljar mmndu dulu kan sis...tp alhamdulilah dpt jpj yg sporting..sepanjang test drive tu asyik berborak ye..

kpah k-poh said...

terima kasih semua...

MULAN said...

masak apa kak pah..???

juanita said...

uikkkk.....lama ke handbreak x turun tu..heheh...lawak kak kpoh ni...heheh

cunndaa said...

hahahaa....bila tang JPJ duk sebelah tu yang bersebau nye kak...
dapat JPJ yang keroje nye muncung je..adehhh..ketar lutut den

follow me

Instagram

P/S:terima kasih pihak google/thankyou google

segala gambar-gambar yang tak de kena mengena dengan diri aku yg bukan aku yg punya tapi jugak bukan ahmad albab yg punya tapi pihak google yg punya. Harap maklum.