KLIK

ENSAIKLOPEDIA PETUA MELAYU LAMA / Petua Islam Untuk Kecantikan Diri

1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dgn air wuduk. Jangan dikeringkan,biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sejadah, solat, berzikir dan berdoa.

2. Untuk menghilangkan stress,perbanyaklah pergerakan.Perbanyakkan solat.Ketika solat,kita menggerakkan seluruh tubuh.Lalu berkomunikasi dengan Allah SWT secara zikir dan doa.

3. Untuk awet muda,gunakanlah senyuman.Tidak hanya di bibir tetapi juga di hati.Jangan lupa bisikkan 'kata kunci',"Allahuma Kama Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii" (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku,maka perindah pula akhlakku).(HR Ahmad).

4. Untuk, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak menyakiti hati orang lain,tidak menyombongkan diri atau takbur.

5. Agar tubuh langsing,mulus,diet yang teratur dgn berpuasa seminggu 2 kali,Isnin dan Khamis.Jika kuat,lebih bagus lagi puasa aNabi Daud a.s. selang satu hari.Makanlah makanan halal,perbanyak sayuran,buah-buahan,dan air putih.

6. Untuk mengembangkan diri (dikenali),sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.
 

1 comment:

torus turus said...

nice mom.. ptua yg baik pnya!

follow me

Instagram

P/S:terima kasih pihak google/thankyou google

segala gambar-gambar yang tak de kena mengena dengan diri aku yg bukan aku yg punya tapi jugak bukan ahmad albab yg punya tapi pihak google yg punya. Harap maklum.