KLIK

kelate...


negeri kelahiran..

aku lahir di kelantan..tapi dibesarkan di negeri sembilan. Kalau lagu kebangsaan negeri kelantan tu..memang aku tak tahu. aku pernahlah dengar..tapi tak hafal..
mek kelate..
wajah2 anak dara sunti kelantan..kalau dulu, kalau cakap jer asal dr kelantan..org akan kata..ooo..patut ler comey..org kelate rupanya. Lebih2 lagi kalau kata asal dr pasir mas..perrhhh...comey2 wey...[ aku org pasir mas tau...jgn tak tau..hahahaha..]

ketupat palas.& ketupat dakap

Ketupat ni memang popular di kelantan. Salah satu dr kegemaran  suami dan anak2. Ketupat daun palas tu kadang2 ada yg manis, ada yg tawar. Yang manis tu makan saja pun sedap..yg tawar tu cicah dgn rendang atau dgn gula merah yg dicairkan.
Ketupat dakap tu pun mcm tu jugak..ada yg manis ada yg tawar..tapi selalunya org2 muda suka yg manis..asal dipanggil dakap tu..sbb ketupat ni diikat berdakap..a.k.a berpeluk-pelukan..
etok
etok ni spesis macam siput lala lah kot..Paling sedap jika disalai..makan  macam kacang jer..jgn ler dikunyah pulak kulit keras tuuuu...berterabur la gigi..!!! Kalau di masak singgang atau masak lemak..perghhh..mengancam..!!
satu jer yg tak sedap sikit pasal etok ni..jika kaedah pembersihan dia tak dilakukan dgn betul..atau pun etok tu dah lama di salai..[ada bau] jika dimakan jugak boleh menyebabkan keracunan makanan.
nasi dagang
nasi dagang ni kat terengganu pun ada
.Tak tau lah apa bezanya dgn nasi dagang kelantan. Mungkin selera masing2 lah.Sekarang ni di mana2pun kita boleh makan nasi dagang ni..

akok mesti beli..
sedap..memang sedap..kalau ada yg belum cuba makan akok ni..silalah cuba.mesti nak lagi.Tapi kena jugak tgk pada yg membuatnya..sebab bukan semua org yg pandai membuat akok ni..Selalunya, jika ada majlis kawen atau bertunang..akok ni jadi pilihan utk menjamu para tetamu sebagai juadah pencuci mulut.

laksa kelate
lakse..kalau kat kelantan dipanggil lakse..tapi ada jugak yg panggil laksam. Tepung beras digunakan utk  membuat lakse ni. walaupun ada yg gunakan laksa 'penang'..tapi tak sama rasanya..walaupun kuahnya sama.
budu..
tidak perlu diperkenalkan lagi..kalau sebut kelate..mesti ada budu. Makan nasi kerabu..nasi berlauk..cicah dgn ulam petai..perah asam limau..picit cili api..selam ikan tawar..perghhh...
wayang kulit..

wayang kulit..warisan negeri kelatan. Seingat aku..baru sekali saja aku dapat peluang melihat  persembahan wayang kulit secara 'live'..selain dr itu..ada jugak persembahan makyung dan dikir barat..

1 comment:

sunnharisun said...

wahhh....kak pah,anak jati kelate suggoh mu nih...

follow me

Instagram

P/S:terima kasih pihak google/thankyou google

segala gambar-gambar yang tak de kena mengena dengan diri aku yg bukan aku yg punya tapi jugak bukan ahmad albab yg punya tapi pihak google yg punya. Harap maklum.